Πρόσφατη ανακάλυψη Αρχαίων Ελληνικών Ψηφιδωτών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Πρόσφατη ανακάλυψη Αρχαίων Ελληνικών Ψηφιδωτών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Ενα ψηφιδωτό 2.200 χρόνων, σε άριστα διατηρημένη κατάσταση βρέθηκε μόλις λίγα πόδια κάτω από το έδαφος, όπου είχε χτιστεί, απο ένα στρατηγό του Μέγα Αλέξανδρο που ίδρυσε την πόλη τους στον 2ο αιώνα π.Χ.



Οι αρχαιολόγοι έκαναν αυτήν την μεγάλη ανακάλυψη τους στην Αρχαία Ελληνική πόλη Ζεύγμα, που βρίσκεται στη σύγχρονη Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η πόλη Ζεύγμα ιδρύθηκε αρχικά από το Σέλευκο Νικάτορα, που ήταν ένας από τους στρατηγούς του πεζικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 300 π.Χ. Η πόλη βρίσκεται τώρα 80 τοις εκατό κάτω από το νερό, πλημμυρισμένη με τα νερά της τεχνητής λίμνης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.


Το πρώτο ψηφιδωτό απεικονίζει τις εννέα Μούσες στα πορτρέτα. Το ψηφιδωτό αυτό στολίζε αρχικά ένα μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει το «Σπίτι των Μουσών». Στο κέντρο του ψηφιδωτού είναι η Μούσα Καλλιόπη. Που βρίσκεται περιτριγυρισμένη από τις αδελφές της. Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνα ποιητή Ησίοδος, η Καλλιόπη ήταν η σημαντικότερη από τις εννέα Μούσες, η προστάτιδα της επικής ποίησης και των τεχνών.


πηγη
Πρόσφατη ανακάλυψη Αρχαίων Ελληνικών Ψηφιδωτών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας Πρόσφατη ανακάλυψη Αρχαίων Ελληνικών Ψηφιδωτών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας Reviewed by olablogs on 09:30 Rating: 5
Από το Blogger.