Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» και στο Final Four: Αυτά είναι τα μπλουζάκια – πρόκληση της Φενέρμπαχτσε!


Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» και στο Final Four της Euroleague λόγω της συμμετοχής του Ολυμπιακού. Τύπωσαν μπλουζάκια με την Άλωση στην Αγιά Σοφιά
Η Φενέρμπαχτσε τύποσε μπλουζάκια στα οποία απεικονίζεται η Αγιά Σοφιά ως τζαμί, με τους μιναρέδες να βρίσκονται σε περίοπτη θέση και τη φράση «Istanbul since 1453» να συνοδεύει την πρόκληση.
Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα Karar και σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν σε πολλές τουρκικές ιστοσελίδες.
Προωθούν έτσι στην τουρκική κοινή γνώμη μηνύματα, όπως αυτός της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο που είναι σήμερα σε τζαμί που θέλει ο Τούρκος πρόεδρος για να «ντοπάρει» τους ισλαμιστές οπαδούς του σε μία περίοδο που παραμένει τρικυμιώδεις στην Τουρκία παρά την νίκη στο δημοψήφισμα.

Αυτή η προβοκάτσια που έγινε με τα μπλουζάκια της Φενέρμπαχτσε, της ομάδας που έχει αγωνιστεί στα νιάτα του και ο Ρ.Τ. Ερντογάν θυμίζει «Γκρίζους Λύκους».

Συγκεκριμένα οι… οπαδοί της ομάδας τύπωσαν μπλουζάκια στα οποία αποτυπώνεται η Αγιά Σοφιά ως τζαμί και συνοδεύεται με το προκλητικό μήνυμα «Istanbul since 1453».

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι πρόκειται για απάντηση στον «αυθάδη Έλληνα» και αυτό γιατί οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν τυπώσει T-Shirt που απεικονίζουν την Αγιά Σοφιά με λεζάντα «Κωνσταντινούπολη 2017», λόγω του Final Four.



Οι Τούρκοι ωστόσο επιχειρούν να φανατίσουν το κοινό τους, αλλά και να στείλουν πολιτικό και θρησκευτικό μήνυμα, αφού τους τελευταίους μήνες τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δίνουν και παίρνουν.

Μην ξεχνάμε πώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαγγείλει ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα έκανε προσευχή στην Αγιά Σοφιά, κάτι που τελικώς δεν έπραξε, ίσως γιατί διαπίστωσε πώς κερδίζει το δημοψήφισμα, ενώ κάποιοι ιστορικοί, φίλοι του Ρ.Τ. Ερντογάν, ανακάλυψαν πώς ήταν πλαστό το διάταγμα του Κεμάλ να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε μουσείο.
Το γεγονός δε ότι οι Τούρκοι αναδεικνύουν την ημερομηνία 1453, θυμίζοντας την Άλωση της Πόλης, προϊδεάζουν και για την στάση τους στο γήπεδο, απέναντι στον Ολυμπιακό που πέταξε εκτός Final Four της Euroleague την τουρκική Εφές.

Η Αγιά Σοφιά λοιπόν είτε με προσευχές στο προαύλιο της, είτε με εκθέσεις στο εσωτερικό της, είτε με αιτήματα για προσευχές στον Αλλάχ και πάλι εντός αυτής αποτελεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη.

Μετά τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν χτυπήσει κόκκινο το τελευταίο διάστημα έχουμε και τις προκλήσεις μέσω του αθλητισμού.

Να σημειωθεί πώς παραμονές του Πάσχα στην Αγιά Σοφιά έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ισλαμικής τέχνης Aşk-i Nebi (Αγάπη για τον Προφήτη), με αφορμή την «Ιερή Εβδομάδα» του Ισλάμ.
Συνδιοργανωτές ήταν η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και η «Πλατφόρμα Ισλαμικής Τέχνης και Πολιτισμού».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να διοργανώνεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και φέτος θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, καθώς και ο επικεφαλής της ανωτέρω Διεύθυνσης, Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Ο τελευταίος μάλιστα στην ομιλία του είχε αναφερθεί στην «αγάπη προς τον Προφήτη», μέσω της οποίας δημιουργείται η «αγαπητική σχέση» με ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αγία Σοφία ως «το μέγα τέμενος μας, το ισλαμικό τέμενος της Αγίας Σοφίας», ενώ τους ίδιους όρους χρησιμοποίησε και ο Κουρτουλμούς.

Οι Τούρκοι λοιπόν αποδεικνύουν πώς μπορούν να δώσουν «πολεμικό τόνο» ακόμη και σε διεθνείς αγώνες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου προκειμένου να περάσουν τα μηνύματα τους και να δώσουν τροφή στον φανατισμό.

Με πληροφορίες από τα pentapostagma.gr, εφημερίδα karar.
Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» και στο Final Four: Αυτά είναι τα μπλουζάκια – πρόκληση της Φενέρμπαχτσε! Οι Τούρκοι βάζουν «φωτιά» και στο Final Four: Αυτά είναι τα μπλουζάκια – πρόκληση της Φενέρμπαχτσε! Reviewed by olablogs on 15:30 Rating: 5
Από το Blogger.