Εξαμελής οικογένεια ζει μια άνετη ζωή στην Αρκτική μέσα σ΄αυτόν τον έξυπνο γυάλινο θόλο

περιεργα
strange
Δεν είναι εύκολο επιβιώσει κανείς μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Το κρύο είναι τσουχτερό και σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν.
Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ανθρώπου σε αυτές τις σκληρές συνθήκες είναι ελάχιστες, ειδικά αν περνάει πολύ χρόνο εκτός καταφυγίου. Αλλά μια οικογένεια από τη Νορβηγία, αποφάσισε να αψηφήσει τις πιθανότητες και να αποδεχθεί την πρόκληση του να ζεις στην Αρκτική, αφού δεν το θεωρεί και τόσο δύσκολο. Ο Benjamin Hjertefølger και η σύζυγός του, η Ingrid, έχτισαν ένα τριώροφο σπίτι cob μέσα σε έναν ηλιακό γεωδαιτικό θόλο και είναι ίσως το πιο αυτόνομο ακίνητο που έχετε δει ποτέ.

Η οικογένεια Hjertefølger αποφάσισε ότι το καλύτερο μέρος για να χτίσει ένα τέτοιο σπίτι ήταν στο νησί της Sandhornøya στη βόρεια Νορβηγία.

Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που επιτρέπει στην εξαμελή αυτή οικογένεια να ζει με απόλυτη άνεση, παρά τις σκληρές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν έξω.

Το σπίτι είναι τόσο φιλικό προς το περιβάλλον που μοιάζει με το όνειρο κάθε οικολόγου.

Η οικογένεια έχει επίσης ένα μέσο για να καλλιεργεί τα δικά της τρόφιμα μέσα στο σπίτι, κάτι που είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ σε κοντινή απόσταση.

Αυτή η αυτοτροφοδοτούμενη κατοικία ήταν ιδανική για την οικογένεια και τα τέσσερα παιδιά της.

Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος της μας θυμίζει ένα κομμάτι ενός σπιτιού Χόμπιτ μέσα σε ένα φουτουριστικό γυάλινο θόλο.

Η θέα έξω είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ευτυχώς, τα ενιαία τζάμια του γεωδαιτικού θόλου προστατεύουν την οικογένεια από το τσουχτερό κρύο.

Πήραμε τη βοήθεια των φίλων της οικογένειας και των γειτόνων για να κατευθυνθούμε προς αυτό το ξεχωριστό τριώροφο σπίτι.

Λειτουργικά μοιάζει με ένα οποιοδήποτε σπίτι στη γειτονιά σας. Έχει τα ποδήλατα των παιδιών δίπλα απ’ την πόρτα και διάφορα άλλα αντικείμενα σκορπισμένα στον προαύλιο χώρο. Αλλά υπάρχει κάτι διαφορετικό όταν περπατάμε σ’ αυτό το σπίτι, που άλλα σπίτια δεν έχουν, σύμφωνα με την οικογένεια Hjertefølgers.

Το ζευγάρι ζει σε αυτό το σπίτι εδώ και τρία χρόνια.

Τα πάντα στο σπίτι λειτουργούν σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια, αναφέρουν οι Hjertefølger. Η Ingrid πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το σπίτι, λόγω του ότι χτίστηκε με βάση τα δικά τους σχέδια και γούστα.

Δεν ήταν εύκολη η οικοδόμηση αυτού του παραδεισένιου δημιουργήματος στην Αρκτική.

Οι Hjertefølger έπρεπε να σχεδιάσουν το σπίτι με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αντέχει στον άνεμο και τις ακραίες θερμοκρασίες.

Το φαγητό ήταν επίσης ένα θέμα που θα έπρεπε να εξετάσουν πριν από τη μετάβαση τους σε αυτό.

Η καλλιέργεια φυτών το χειμώνα στην Αρκτική είναι σχεδόν αδύνατη. Αλλά ακόμη και με τον θόλο, η καλλιέργεια τροφίμων είναι δύσκολη, επειδή οι άνθρωποι εδώ περνάνε τρεις μήνες χωρίς καθόλου ήλιο.

Ο σχεδιασμός του σπιτιού επιτρέπει στην οικογένεια να καλλιεργεί τρόφιμα για πέντε μήνες περισσότερο από όσο περίμεναν.

Σ’ αυτό το σπίτι μπορεί να βρει κανεις μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, ακτινίδια, σταφύλια, αγγούρια, ντομάτες, βότανα, ακόμη και πεπόνια!

Αυτό το σπίτι είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Το όμβρια και τα ακάθαρτα ύδατα επαναχρησιμοποιούνται για την λίπανση των φυτών. Η οικογένεια χρησιμοποιεί ακόμα και υπολείμματα τροφών ως λίπασμα, και πάντα φροντίζει να χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενα προϊόντα οικιακής χρήσης.

Το σπίτι μπορεί να έχει σχεδιαστεί με οικολογικά υλικά, αλλά παρόλα αυτά, δεν υστερεί σε θέματα αντοχής και ασφάλειας.

Ο Benjamin επεσήμανε ότι το ξύλο μπορεί ενδεχομένως να διαρκέσει “για πάντα αν κρατηθεί στεγνό”. Ευτυχώς, το σπίτι καλύπτεται από ένα γυάλινο θόλο, που το προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του καιρού.

Το σημαντικότερο σ’ αυτό το σπίτι είναι ότι δεν απαιτούνται πολλές επεμβάσεις συντήρησης.

Η Ingrid δήλωσε ότι η τοιχοποιία του δεν απαιτεί βάψιμο, σε σύγκριση με τα συμβατικά σπίτια.

Οι Hjertefølgers έχουν σχεδιάσει το οικολογικό αυτό σπίτι με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ν’ ανταποκρίνεται σε όλες σχεδόν τις ανάγκες τους.

Αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η οικογένεια έχει δηλώσει ότι αν κατασκεύαζε ακόμα ένα τέτοιο σπίτι, θα πρόσθετε διπλό τζάμι στο θερμοκήπιο, έτσι ώστε ο κήπος να είναι πιο ζεστός το χειμώνα. Εκτός από αυτό, έχουν ό,τι χρειάζονται: ηρεμία, ευτυχία και άνεση σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

ΠΗΓΗ
Loading...
    Blogger Comment
    Facebook Comment