ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ:ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΛΙΜΝΗ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Κρυμμένα μυστικά που η φύση απλόχερα φυλάει στα σπλάχνα της. Mαγευτικές τοποθεσίες ιδανικές για περιήγηση στους μυημένους, αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό. Λίμνη Στεφανιάδας - Ανατολική Αργιθέα. Μία λίμνη που δημιουργήθηκε από καταολισθήσεις το χειμώνα του 1963 και οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, καθώς το γεωλογικό φαινόμενο πήρε εβδομάδες, όπως διαβάζουμε στα αρχεία της εφ. "ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ" της Καρδίτσας. Και στη θέση του χωριού σχηματίστηκε αυτή η πανέμορφη λίμνη, ισορροπιστής με τα ήρεμα νερά της στο άγριο ανάγλυφο της Αργιθέας...


Ανατολική Αργιθέα: Ο δρόμος για τα σύννεφα.
Τριάμισι χιλιόμετρα μετά το Μουζάκι θα δείτε αριστερά τον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Θα τον προσπεράσετε και θα συνεχίσετε για λίγο ώσπου να βρεθείτε σ εμφανή διασταύρωση όπου υπάρχουν πινακίδες. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί μέσω της ορεινής διάβασης του Τύμπανου στα χωριά της Δυτικής Αργιθέας. Ο άλλος δρόμος, αριστερά, τον οποίο και θα ακολουθήσετε, τραβά για τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας. Εως το χωριό Πευκόφυτο (650 μ. υψόμ.) θα φτάσετε σχετικά εύκολα.

Από εδώ, με γερή ανάβαση, θα συνεχίσετε έως τον αυχένα του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μ. και είναι κατάφυτος από οξιές. Δυστυχώς το δασικό τοπίο καταστρέφεται από τη διάβρωση του εδάφους και τις άφθονες κατολισθήσεις που εντάθηκαν μετά τα έργα ασφαλτόστρωσης και διαπλάτυνσης του δρόμου. Σε αυτό το σημείο, αν ο καιρός είναι ανοιχτός, θα ατενίσετε τα βουνά της Πίνδου να... κυματίζουν στην αχλή του ορίζοντα.

Δυτικά του Πετρίλου ξεκινά ο βατός χωματόδρομος που θα σας φέρει στην ιστορική μονή Σπηλιάς κι αμέσως μετά στη λίμνη Στεφανιάδα. Σε αυτό το σημείο, με σύντομη παράκαμψη, θα επισκεφθείτε το ελατόφυτο ποιμενικό χωριό Λεοντίτο, αφού πρώτα περάσετε από τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο νερόμυλο του Παληαντώνη.

Η λίμνη Στεφανιάδα δημιουργήθηκε από μεγάλη κατολίσθηση που έγινε τον χειμώνα του 1963. Μετά τη λίμνη ο δρόμος χειροτερεύει και στριφογυρνά ανάμεσα σε αραιά δάση βελανιδιάς και βραχώδη τοπία μέχρι την κοίτη του Αχελώου. Τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά από οποιοδήποτε αστικό κέντρο θα δείτε τον Αχελώο, ακούραστο στην προαιώνια πορεία του να λαμποκοπά στο φως του ήλιου.
H I. M. Σπηλιάς τόπος λατρείας το δεκαπενταύγουστο, η Παναγιά των Αγράφων, λίγο πριν τη λίμνη της Στεφανιάδας

Στην καρδιά του Αργιθεάτικου τοπίου, κάτω από την κορυφογραμμή της Τσουρνάτας και ακριβώς δίπλα στο χωριό Στεφανιάδα υπάρχει η ομώνυμη λίμνη που σχηματίστηκε από κατολίσθηση. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια (κατολίσθηση) εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες). Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου. Το σχήμα της είναι ελλειπτικό (διαστάσεις: περίπου 200x400 μέτρα), ενώ το υψόμετρο της στάθμης της είναι 700 m. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ο μεγάλος ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της λόγω της μικρής συνοχής των πετρωμάτων που συγκρατούν τα νερά της και που ήταν η αιτία του σχηματισμού της.
Η λεκάνη απορροής της λίμνης είναι πολύ μικρή και συνίσταται ουσιαστικά από το μοναδικό χειμαρροπόταμο από τον οποίο δημιουργήθηκε, η λεκάνη του οποίου κλείστηκε από τα υλικά της κατολίσθησης. Η γύρω από τη λίμνη περιοχή, χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία σχετικά μεγάλων ορεινών όγκων. Πάνω στον «κώνο πρόσχωσης», δηλαδή στο σημείο εισόδου του χειμάρρου στη λίμνη όπου έχουν συσσωρευτεί πολλές φερτές ύλες, έχει αναπτυχθεί αξιόλογη συστάδα πλατάνων.
Η λίμνη Στεφανιάδας, ως νεοσύστατη λίμνη και, με βάση τη χρωματική βαθμίδωση των νερών της (ταξινόμηση στην κλίμακα Forell), μπορεί να θεωρηθεί ως ολιγότροφη (μη παραγωγική) αλλά απουσιάζει οποιαδήποτε επιστημονική πληροφορία σχετικά με την ποιότητα των νερών της. Απαιτείται ειδική έρευνα για την πληρέστερη αξιολόγηση του οικοσυστήματός της.

Με βάση το γεγονός της ελάχιστης παρουσίας αγροτικών δραστηριοτήτων στη λεκάνη απορροής της λίμνης, δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος κίνδυνος πρόκλησης ρύπανσης των νερών της λίμνης. Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει με την πάροδο του χρόνου η λίμνη είναι ο κίνδυνος πρόσχωσής της ή και εξαφάνισής της από τα φερτά υλικά του χειμάρρου που καταλήγει σ’ αυτή, γεγονός καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της πολύ μικρής έκτασής της και της μικρής χωρητικότητάς της.

Η λίμνη Στεφανιάδας βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας, δίπλα στο χωριό Στεφανιάδα, απέχει 90 Km από την πόλη της Καρδίτσας και σχετικά κοντά στη Ι. Μονή Σπηλιάς. Θα τη συναντήσουμε μέσα σε απόκρημνο ορεινό τοπίο, στο μέσο της διαδρομής από τη Μονή προς την κοιλάδα του Αχελώου.
ΠΗΓΗ
ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ:ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΛΙΜΝΗ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΛΙΜΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΔΑ:ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΛΙΜΝΗ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.