Σκελετοί διακοσμημένοι με κοσμήματα!!!


Ένα ζευγάρι Αμερικανών τουριστών στέκεται με έκπληξη στο κέντρο του μεσαίου κλίτους της εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και ...

Παύλου στη μικρή, αγροτική πόλη της Βαυαρίας, Rott-am-Inn.

Η προσοχή τους έχει στραφεί σε δυο σκελετούς διακοσμημένους με όμορφα κοσμήματα που βρίσκονται σε κόγχες στους τοίχους της εκκλησίας. Τα οστά καλύπτονται με λεπτά χρυσά φύλλα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα στο στόμα και στα μάτια τους.

"Ποιοι είναι αυτοί;" ρωτάει ο ένας.

"Δεν είμαι σίγουρος για τον ένα", λέει ο οδηγός, "αλλά ο άλλος είναι ο Μέγας Κωνσταντίνος."

"Ο Κωνσταντίνος; Ο αυτοκράτορας;" ρωτάει ξανά ο επισκέπτης, εμφανώς προβληματισμένος. "Φαίνεται μάλλον απίθανο να βρίσκετε εδώ ο σκελετός του."

"Έτσι μου είπαν", λέει ο οδηγός συνεσταλμένα.

Ο υποτιθέμενος σκελετός του Μέγα Κωνσταντίνου στο Rott-am-Innδεν είναι ένας από τους πολλούς σκελετούς που βρίσκονται σε πολλές μικρές εκκλησίες στη Γερμανία και την Ελβετία, και είναι διακοσμημένοι με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους. Αντιπροσωπεύουν ένα περίεργο και ξεχασμένο κομμάτι της Καθολικής ιστορίας από μια εποχή, όταν ιερείς-μάντες χρησιμοποιούσαν τις δυνάμεις τους για να διαπιστώσουν ποιων αγίων και μαρτύρων ήταν τα λείψανα.


Άγιος Κλήμης



St. Deodatus

Η τάση να διακοσμούνται οι σκελετοί ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αιώνα. Οι ρωμαϊκές κατακόμβες, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί ως χώροι ταφής και σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί, ανακαλύφθηκαν το 1578 από εργάτες σε αμπελώνες. Οι σκελετοί στις κατακόμβες που χρονολογούνται από το 2ο ως τον 5ο αιώνα μ.Χ., ήταν δυνατό, να εξιδανικευτούν από τους ηγέτες της Εκκλησίας ως οι σκελετοί μερικών φημισμένων παλαιοχριστιανικών αγίων ή μαρτύρων.




St. Gratian



St Maximinus
Στην πραγματικότητα, τα οστά θα μπορούσαν να ανήκουν στον οποιονδήποτε, μιας και λίγοι είχαν πάνω τους κάποιο διακριτικό για τον προσδιορισμό τους. Θα μπορούσαν να είναι ακόμα και ειδωλολάτρες. Ορίστηκαν παπικοί γραμματείς για τον έλεγχο της ταυτότητας των λειψάνων και η διαδικασία δεν γινόταν με κάποιον επιστημονικό τρόπο. Συχνά ακόμα και Πάπες κατέβαιναν στις κατακόμβες και με κάποια "θεία επιφοίτηση" ονόμαζαν τον ένα σκελετό "άγιο τάδε" και τον άλλο "οσία δείνα", μέχρι κάποιος από τη συνοδεία τους να τους σταματήσει μιας και οι "αγιοποιήσεις" ήταν αρκετές για την ώρα! Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα.




Άγιος Μάξιμος



Άγιος Πανκράτιος




Άγιος Θεοδόσιος
Η Βασιλική του Waldsassen διαθέτει τους περισσότερους διακοσμημένους σκελετούς από κάθε άλλη εκκλησία στην Ευρώπη. Συνολικά 10 σκελετοί και δύο μεγάλες λειψανοθήκες βρίσκονται εκεί και είναι όλα διακοσμημένα κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα από τον Adalbart Eder, έναν μοναχό του Τάγματος των Σιστερσιανών και ειδικευμένο χρυσοχόο. Σύμφωνα με τα τοπικά αρχεία, ο Έντερ ήταν απεγνωσμένος καθώς, μη μπορώντας να επικοινωνήσει με τον σκελετό του μάρτυρα Μάξιμου, δεν μπορούσε να βρει την κατάλληλη στάση για τον σκελετό. Πριν φύγει από το κελί του για το δείπνο, ο απογοητευμένος καλλιτέχνης "ενημέρωσε" τον σκελετό ότι δεν ήξερε τι να κάνει μαζί του και όταν επέστρεψε ο σκελετός είχε πάρει μόνος του στάση!




Άγιος Θεοδόσιος Β'



St. Victorius



St. Vitalian


http://paraksena2012.blogspot.gr
http://katantia-katantia.blogspot.gr
Σκελετοί διακοσμημένοι με κοσμήματα!!! Σκελετοί διακοσμημένοι με κοσμήματα!!! Reviewed by Unknown on 12:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.